Η ασφάλιση πιστώσεων έχει αντικείμενο να καλύψει τις οικονομικές αυτές απώλειες.
Οι ασφαλίσεις πιστώσεων διακρίνονται σε ασφαλίσεις:
Ιδιαίτερα στις εξαγωγικές πιστώσεις οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι και μπορεί να οφείλονται σε λόγους εντελώς ανεξάρτητους από την βούληση των οφειλετών.
Εγγυήσεις (Guarantees)
α) Άμεσες εγγυήσεις (Fidelity Guarantee)
Η πλήρωση ορισμένων θέσεων εμπιστοσύνης σε μια επιχείρηση, όπως τα ταμεία του εισπράκτορα, του διαχειριστή υλικού, του συμβούλου κλπ. συνεπάγεται πολλές φορές οικονομικές απώλειες για την επιχείρηση, λόγω ανεντιμότητας των ατόμων που κατέχουν τις θέσεις αυτές.
Αντικείμενο αυτού του ασφαλιστικού είδους είναι να προστατεύσει τον ασφαλισμένο από την ανεντιμότητα αυτή των υπαλλήλων και των συνεργατών, (γι’ αυτό και λέγεται ασφάλιση εμπιστοσύνης υπαλλήλων και συνεργατών), που μπορεί να εκδηλωθεί με την μορφή αθετήσεως οικονομικών υποχρεώσεων, της υπεξαιρέσεως της ιδιοποιήσεως.
β) Έμμεσες εγγυήσεις
Είναι οι εγγυήσεις καλής εκτελέσεως έργου, επιστροφής δανείου, εκπληρώσεως υποχρεώσεων από συμμετοχή σε διαγωνισμούς προμηθειών και λοιπές εμπορικής φύσεως εγγυήσεις, (commercial fidelity guarantees), για τις οποίες συνήθως η εγγυοδοτική δραστηριότητα ασκείται από τις τράπεζες με τις σχετικές εγγυητικές επιστολές, γι’ αυτό και δεν έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας σχετικός ασφαλιστικός κλάδος.